Raz za čas, keď ideme k lekárovi na preventívnu prehliadku, nám môže zmerať glykémiu. Na základe výsledku lekár okamžite zistí, či nedošlo k nebezpečnému zvýšeniu, ktoré by mohlo znamenať ochorenie. Ktoré hodnoty glykémie sú v poriadku? A ktoré, naopak, naznačujú riziko cukrovky?
Obsah
Ľudské telo možno podrobiť mnohým rôznym testom. Niektoré sa dajú vykonať len na základe vzorky moču. Možno napríklad zistiť, či telo vylučuje glukózu, či sú v moči biele krvinky alebo stopy krvi.
Krv sa potom použije na ďalšie testy. Na menej presné testovanie stačí kvapka krvi po pichnutí do prsta. Spoľahlivejšie výsledky možno získať, ak lekár odoberie žilovú krv, ktorá sa potom podrobí podrobnejším analýzam v laboratóriu.
Krvné testy zahŕňajú testy na hladinu glukózy. Tie sa môžu vykonávať len ako preventívna kontrola. Iné sa robia napríklad počas tehotenstva na vylúčenie rizík spojených s gestačnou cukrovkou.
Aké sú však hodnoty glykémie u diabetika? A dá sa glykémia dostať pod kontrolu zdravým životným štýlom?
Čo je to glykémia?
Glykémia označuje hladinu cukru v krvi, ktorá sa neustále mení v závislosti od nášho zdravotného stavu a životného štýlu. Meraním glukózy v krvi môžu lekári podrobne sledovať naše zdravie a jeho vývoj. Prípadne ju môžu použiť na určenie toho, či je liečba určitých ochorení úspešná.
Ako zistiť hladinu glykémie?
Najlepší spôsob, ako to urobiť, je zmerať ho z krvi. Ako bolo uvedené vyššie, na meranie sa môže použiť vzorka krvi odobratá z prsta. Napríklad pri meraní pomocou glukometra. Podľa toho, aké výsledky vyjdú, môže chorý vedieť, či má jesť alebo či má podniknúť kroky na zníženie hladiny glukózy v krvi.
Toto meranie však nie je vždy také spoľahlivé ako meranie glykémie v ordinácii lekára. Lekár zvyčajne odoberie žilovú krv a pošle ju do laboratória na analýzu. Tieto výsledky sú zvyčajne najpresnejšie. Okrem toho lekár potom môže ponúknuť správnu interpretáciu.
Aké by mali byť správne hodnoty?
Hladina glykémie počas dňa kolíše v závislosti od našej fyzickej aktivity alebo stravovacích návykov.
Na správne meranie glykémie potrebujete:
- Majte čisté ruky (doma aj v ordinácii lekára, ale zdravotná sestra vám miesto vydezinfikuje).
- Pripravte si testovací prúžok (ak meriate doma)
- Uistite sa, že miesto odberu je dobre zásobené krvou (trochu si zohrejte ruku alebo chvíľu podržte posledný článok prsta v ruke).
Medzi pomerne časté príčiny nespoľahlivých (domácich) meraní môžu patriť napríklad testovacie prúžky s uplynutou dobou použiteľnosti alebo predčasné merania. Problémom môže byť aj príliš malé množstvo krvi z prsta alebo nekvalitné testovacie prúžky. Na vine môže byť prekvapivo aj znečistený alebo zle kalibrovaný glukomer.
Preto sa naozaj odporúča nezanedbávať pravidelné kontroly u lekára, ktorý má ideálne podmienky na meranie glykémie a ktorého merania sú najspoľahlivejšie.
Hladinu glukózy môže (pre niekoho prekvapivo) ovplyvniť stres, choroba alebo konzumácia väčších porcií jedla.
Hladina glukózy nalačno
Normálna glykémia nalačno by mala byť u zdravého človeka do 5,5 mmol/l. Ak máte zvýšené riziko cukrovky, hodnoty glykémie nalačno sa budú pohybovať od 5,6 mmol/l do 7,0 mmol/l. Ak je hladina glukózy nalačno vyššia ako 7,1 mmol/l, existuje vysoká pravdepodobnosť vzniku cukrovky.
U diabetika sa potom glykémia nalačno pri dobre kontrolovanej cukrovke meria v rozmedzí 4,0 mmol/l až 6,0 mmol/l. Uspokojivý výsledok je od 7,6 mmol/l do 8,0 mmol/l. A ten neuspokojivý? Ten je nad hodnotou začínajúcou na 8,1 mmol/l.
Tabuľka hodnôt nalačno
Kategória | Hladina glykémie | Popis |
---|---|---|
Normálna hladina nalačno | Do 5,5 mmol/l | Normálne hodnoty pre zdravého človeka |
Riziko cukrovky | 5,6 – 7,0 mmol/l | Zvýšené riziko cukrovky |
Vysoká pravdepodobnosť výskytu cukrovky | Nad 7,1 mmol/l | Vysoká pravdepodobnosť cukrovky |
Diabetik – dobre kompenzovaný | 4,0 – 6,0 mmol/l | Dobre kompenzovaný diabetes |
Diabetik – uspokojivý výsledok | 7,6 – 8,0 mmol/l | Uspokojivý výsledok pri diabete |
Diabetik – neuspokojivý výsledok | Nad 8,1 mmol/l | Neuspokojivý výsledok pri diabete |
Hladina glykémie po jedle
Po jedle sa hladina glykémie prirodzene zvyšuje, pretože telo potrebuje spracovať potravu na energiu.
Zdravý človek má glykémiu po jedle do 7,5 mmol/l. U osôb so zvýšeným rizikom cukrovky sa hodnoty pohybujú v rozmedzí 7,6 mmol/l až 11,0 mmol/l. Vysoké riziko cukrovky je nad 11,1 mmol/l.
Po jedle sa u dobre kontrolovaného diabetika pohybuje hodnota medzi 5,0 mmol/l a 7,5 mmol/l. Uspokojivo liečený diabetes má po jedle výsledky medzi 7,6 mmol/l a 9,0 mmol/l. Úplne neuspokojivý výsledok je potom po jedle nameraná hodnota 9,1 mmol/ alebo viac.
Tabuľka hodnôt po jedle
Kategória | Hladina glykémie | Popis |
---|---|---|
Glykémia po jedle – zdravý človek | Do 7,5 mmol/l | Normálne hodnoty po jedle |
Glykémia po jedle – riziko cukrovky | 7,6 – 11,0 mmol/l | Zvýšené riziko cukrovky |
Glykémia po jedle – vysoká pravdepodobnosť cukrovky | Nad 11,1 mmol/l | Vysoká pravdepodobnosť cukrovky |
Diabetik – dobre kompenzovaný | 5,0 – 7,5 mmol/l | Dobre kompenzovaný diabetes |
Diabetik – uspokojivý výsledok | 7,6 – 9,0 mmol/l | Uspokojivý výsledok pri diabete |
Diabetik – neuspokojivý výsledok | Nad 9,1 mmol/l | Neuspokojivý výsledok pri cukrovke |
Ako si udržať normálnu hladinu cukru v krvi?
Našťastie existuje mnoho rôznych spôsobov, ako ovplyvniť hladinu glykémie. Často je potrebná celková zmena životného štýlu.
Hladinu glukózy môžu (pre niekoho prekvapivo) ovplyvniť:
- Stresová záťaž
- Choroba
- Konzumácia väčších porcií jedla
Z tohto dôvodu sa zvyčajne odporúča znížiť porcie jednotlivých chodov. Namiesto toho môžete do svojho jedálnička priebežne pridávať rôzne zdravé občerstvenia. Tie je tiež vhodné mať po ruke, napríklad keď sa chystáte niekam cestovať.
Snažte sa tiež viac psychicky uvoľniť, a ak vás niečo trápi, nenechajte sa premôcť a pokúste sa nad chorobou zvíťaziť v pohodlí domova.
Pokiaľ ide o ďalšie tipy, je tiež rozumné zaradiť do svojho životného štýlu viac pohybu. Nemali by ste však cvičiť, ak iné testovacie prúžky (na moč) ukázali, že vylučujete väčšie množstvo ketónov.
Dôležité môže byť aj nepretržité monitorovanie glukózy v práci, v škole a doma. A to aj napriek tomu, že merania v ordinácii lekára sa vždy považujú za najspoľahlivejšie. Získate tak aspoň približnú predstavu o tom, či sa vám darí udržiavať hladinu glukózy v krvi pod kontrolou, alebo máte ešte čo robiť.
Svoje úsilie, zdravší životný štýl a kontroly môžete doplniť doplnkom stravy na podporu normálnej hladiny glukózy s obsahom:
- Gymnema sylvestre
- Škorica cejlónska
- Kyselina alfa-lipoová
V kombinácii s vitamínmi a minerálmi.
Ako teda vidíte, udržanie glykémie pod kontrolou si vyžaduje pravidelné monitorovanie a úpravu životného štýlu. Nemalo by to však byť niečo, čo sa nedá zvládnuť.
Zdroj
https://cs.wikipedia.org/wiki/Glykemie – Glykémia (česky)
https://www.cdc.gov/diabetes/managing/manage-blood-sugar.html – Kontrola hladiny cukru v krvi (anglicky)
Posledná aktualizácia článku: 25. 7. 2024